Florian Gheorghe, doctor în psihologie, spune că doar legea poate stopa incidentele Florian Gheorghe este doctor în psihologie, membru în Colegiul Psihologilor din România şi fost Florian Gheorghe, doctor în psihologie, spune că doar legea poate stopa incidentele Florian Gheorghe este doctor în psihologie, membru în Colegiul Psihologilor din România şi fost director al Penitenciarului Rahova. Tot el este printre puţinii specialişti din ţară care s-au ocupat de problema violenţei în sport. În curând, va publica un amplu studiu asupra acestui fenomen, care este analizat în profunzime. - Domnule Florian Gheorghe, de unde provine violenţa în sport?
- Aceasta poate exprima problemele sociale ale momentului dintr-o anumită ţară. Ea poate conferi o dimensiune dramatică identităţilor individuale, locale şi chiar naţionale, devenind un câmp infracţional atunci când scapă din limitele dreptului şi al legilor. - Să luăm în discuţie cazul României, unde violenţa a ajuns până şi în handbal…
- Spectatorul e văzut doar dintr-o perspectivă comercială, ca un consumator pasiv al spectacolului şi al produselor sale anexe. Apoi, către public, răzbat o serie de tensiuni din viaţa intimă a clubului. Jucătorii pot acuza conducătorii de club că îi abandonează în situaţii dificile, că nu-i respectă şi aşa mai departe, iar aceste lucruri generează un sentiment de injustiţie. În plus, ieşirea lui Mihai Stoica (n.r.: a lovit cu pumnul un spectator) este departe de a fi un ataşament de echipă. Managerii aţâţă spiritele prin declaraţii acide la adresa altor persoane, picură ură care se manifestă pe stadioane. - Cum vedeţi încercările celor implicaţi în sport de a rezolva problema violenţei?
- Noi încearcăm să rezolvăm problema pe moment, fără o abordare în profunzime. În aceste fel, se dă impresia că evenimentul s-a terminat. Că îşi dă cu părerea Prunea despre fenome