Un subiect "fierbinte" a pus pe jar, saptamina trecuta, autoritatile din intreaga lume. Semnalul de alarma a fost brutal: temperatura medie a suprafetei Pamintului ar putea creste cu 4,5 grade Celsius, iar o incalzire si mai mare nu poate fi exclusa in viitor.
Grupul Interguvernamental pentru Schimbarea Climei (IPCC), care reuneste sub egida Organizatiei Natiunilor Unite climatologi si oameni de stiinta din aproape toate tarile lumii, si-a facut public ultimul raport, iar concluzia nu e deloc linistitoare - ne asteapta vreme rea si vremuri grele: uraganele vor fi mai puternice, tornadele vor patrunde mai adinc in interiorul uscatului, ploile torentiale vor fi mai agresive, iar peste toate acestea, calduri insuportabile si seceta. Foametea si criza de apa vor afecta sute de milioane de oameni. Ghetarii se vor topi, ceea ce va conduce la modificari climatice uluitoare. Ca raportul nu e o exagerare SF stim, o simtim: seceta, desertificare, vinturi puternice, temperaturi atipice sint cuvinte intrate deja in limbajul uzual. Un singur lucru ar trebui sa faca omenirea pentru ca aceste efecte sa se diminueze - sa reduca emisiile de dioxid de carbon, prin aplicarea unor tehnologii prietenoase mediului si prin cresterea suprafetelor acoperite cu vegetatie forestiera.
Romania nu e nici pe departe printre marii poluatori ai lumii, si, totusi, problemele climatice cu care se confrunta nu sint deloc de neglijat. In ultimii ani, in tara, regiuni intinse au devenit terenuri aride, inundatiile, temperaturile extreme, viscolele puternice sau, dimpotriva, iernile exagerat de calde, fac parte din cotidian. Bucurestiul a devenit una din cele mai fierbinti capitale ale lumii, iar agricultura se zbate in agonie. Si toate acestea, doar pentru ca in Romania nu mai are cine sa cheme ploaia si sa tina piept Crivatului siberian - noi nu prea mai avem paduri. Concret, in co