Ioana Lupea: "Mihai-Razvan Ungureanu nu este un balerin, nu s-a lansat in piruete discursive, n-a zburat artistic in bratele lui Stolojan sau in ale lui Boc."
Ca un politician veritabil, si-a calculat cu eroare mica sansele de a iesi onorabil din clenciul cu Tariceanu si de a ramane vizibil in politica cu riscuri minime pentru cariera sa.
Ministrul de externe nu si-a dorit, probabil, sa fie o alta „criza Babiuc” in cazul in care seful statului l-ar fi ocrotit de cel al guvernului prin respingerea propunerii de revocare si a nominalizarilor PNL. "
Asemanarile sunt destule si deloc linistitoare pentru Ungureanu: episodul a pus punct carierei politice a fostului ministru al apararii Victor Babiuc, marul discordiei in 2000, an electoral, important in procesul de integrare in UE, intre PD si PNL.
Babiuc migra atunci de la democrati la liberali, acuzandu-si colegii de „conducere arbitrara, eliminarea oricaror curente interne de opinie concurenta, sustinerea capricioasa a unor grupuri de yesmeni”. Suna cunoscut?
Demisia lui Ungureanu este insa un punct marcat in favoarea premierului Tariceanu si a liberalilor. Plasa protectoare a presedintelui pare sa-si fi pierdut vraja, este destramata incet de initiativa de suspendare si de atacurile din toate directiile si pe toate fronturile.
In campania de castigare a pozitiilor de lupta impotriva lui Basescu, PNL castiga prin demisia lui Mihai-Razvan Ungureanu un avanpost important pierdut la targul „demisia lui Teodor Atanasiu contra Varujan Vosganian comisar european”.
Numirea unui diplomat de cariera sau a unui politician moderat in postul de ministru de externe este exclusa in conditii de razboi politic, iar PNL nu va rata oportunitatea de a-l infrunta pe Traian Basescu pe terenul lui preferat, politica externa.
Cu Teodor Melescanu, insta