Transhumanta auto se face cu o viteza de 30-40 km/h, pe distante scurte si timp de maximum opt ore. Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara a comunicat ieri regulile de organizare si desfasurare a "plimbarii" oilor de la ses la munte si retur.
Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara a explicat abia ieri, printr-un amplu comunicat de presa, in ce conditii isi pot duce ciobanii oile la munte. Asta dupa ce i-a bagat pe ciobani in sperieti la inceputul saptamanii trecute anuntandu-i ca transhumanta este ilegala si vor fi amendati ca nu respecta bunastarea animalelor, fara insa a le explica acestora ce au de facut pentru a fi "legali". De acum incolo, ciobanul trebuie sa umble nu cu fluierul, ci cu GPRS-ul la brau si sa-si ia carnet de tirist ca sa-si poata duce oile la munte. Si musai trebuie sa asigure confortul animalelor in timpul transportului motorizat. Cum? Tot de la ANSVSA a venit raspunsul. Ieri. Printr-un comunicat de presa.
Astfel, la alegerea mijlocului de transport, ciobanul trebuie sa tina cont de distanta pe care o are de facut din localitatea de bastina pana in varful muntelui. Daca aceasta distanta este mai mica de 50 km si drumul nu dureaza mai mult de opt ore, ciobanul nu are nevoie de o masina speciala pentru transportul animalelor. Daca se depasesc aceste repere, e musai un mijloc de transport autorizat. "Practic, transhumanta animalelor cu ajutorul mijloacelor de transport trebuie sa se realizeze pe distante scurte si pe o durata de pana la opt ore, deoarece, in momentul in care durata calatoriei se prelungeste, mijlocul de transport trebuie sa indeplineasca alte standarde. De asemenea, mentionam ca mieii mai mici de zece zile pot fi transportati doar pe distante mai mici de 100 km", se arata in comunicatul ANSVSA.
SPATIU. In plus, nu pot fi folosite decat masini care nu permit evadarea sau caderea animalelor si care rezista la so