La preţul unei case istorice din zona Aviatorilor din Bucureşti, pot fi cumpărate două-trei case în ruină pe Lipscani sau trei case istorice în Timişoara. Puţine oraşe din ţară şi-au pus până acum în valoare centrele istorice. „Centrul unui oraş este emblema acestuia şi arată cât de dezvoltat este. Uitaţi-vă la zona Lipscani şi la starea clădirilor şi veţi vedea cât de în urmă a rămas Bucureştiul faţă de toate capitalele din regiune“, declară Ad
La preţul unei case istorice din zona Aviatorilor din Bucureşti, pot fi cumpărate două-trei case în ruină pe Lipscani sau trei case istorice în Timişoara.
Puţine oraşe din ţară şi-au pus până acum în valoare centrele istorice. „Centrul unui oraş este emblema acestuia şi arată cât de dezvoltat este. Uitaţi-vă la zona Lipscani şi la starea clădirilor şi veţi vedea cât de în urmă a rămas Bucureştiul faţă de toate capitalele din regiune“, declară Adrian Crivii, directorul firmei de evaluare Darian. Cumpărate acum aproape pe nimic, aceste clădiri ar putea să valoreze milioane de euro peste câţiva ani, consideră Robert Teodorescu, de la Regatta.
Un exemplu bun este Timişoara, unde meritul dezvoltării pieţei revine micilor investitori. Aici, un apartament într-o clădire veche se poate cumpăra la 600-800 euro/mp, dacă este situat central şi între 1.000 şi 1.200 euro/mp, dacă se află ultracentral, potrivit datelor de la agenţia imobiliară Casadomi. Pentru locaţiile deosebite (de exemplu, cele cu vedere spre Piaţa Revoluţiei, cel mai scump pietonal al oraşului), preţul ajunge şi la 1.500 euro/mp. La închiriere, tarifele sunt cuprinse între 3 şi 7 euro/mp/lună, pentru persoane fizice şi 8-12 euro/mp/ lună, pentru firmele care le folosesc ca sedii sau locuinţe pentru staff.
În Bucureşti însă, în zona străzilor cu nume de capitale (din centru