Suprafata spatiilor noi de logistica si de depozitare livrate in acest an in Romania va fi de peste 150.000 metri patrati, ceea ce va duce la cresterea ofertei si la reducerea chiriilor pana la patru euro pe metru patrat pe luna. Astfel, chiar daca stocul spatiilor logistice se va majora ca urmare a lansarii pe piata a unor proiecte noi, rata de spatii vacante se va mentine sub 5%, sustine compania de consultanta imobiliara DTZ Echinox.
"Oferta diversificata va determina o usoara scadere a nivelului chiriilor pentru spatiile de depozitare. Un aspect pozitiv pentru acest segment de piata este ca se vor dezvolta parcuri logistice in principalele orase din tara, pentru a veni in intampinarea cerintelor companiilor de logistica si distributie a caror activitate este in continua expansiune", sustine directorul departamentului industrial al DTZ, Rodica Tarcavu.
Potrivit analistilor DTZ, chiria medie pentru anul in curs este de patru euro/mp/luna. "Chiria este puternic influentata de doi factori contrari. Presiunii chiriasilor pentru scaderea preturilor i se opune trendul de crestere a costurilor de achizitie a terenului si constructia spatiilor", precizeaza Tarcavu. Reprezentantul DTZ sustine ca aderarea la Uniunea Europeana va atrage in primul rand interesul companiilor importante de retail, distributie si logistica la nivel international, care vor dori sa fie prezente si pe piata romaneasca. In plus, cresterea importurilor din UE si a exporturilor catre statele membre vor mari nevoia de stocare a companiilor, ceea ce va accelera dezvoltarile industriale in toate zonele tarii.
Oferta de spatii de depozitare va creste cu preponderenta in orasele mari - Bucuresti, Brasov, Timisoara, Cluj-Napoca, Sibiu, Oradea si Constanta, potrivit DTZ.
De asemenea, analistii imobiliari apreciaza ca acest an va marca trecerea de la dezvoltarea de spatii de clasa B la