Documente:
Grupa profesiilor care necesita studii superioare
(07.02.2007) DOC
Noul Contract colectiv de munca, intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2007, a inceput deja sa dea batai de cap angajatorilor, pusi in fata unor reglementari cvas-necunoscute.
Iata principalele noutati aduse: cresterea salariului minim la 440 RON (crestere operabila doar pentru mediul privat) si impunerea unui salariu minim de 880 RON pentru angajatii cu studii superioare care ocupa posturi si functii pentru care sunt cerute functii superioare.
HotNews.ro raspunde la cateva dintre intrebarile cel mai des reluate de cititorii nostri in legatura cu noul Contract colectiv de munca la nivel national: Caror firme li se aplica prevederile, Salariul minim, Salarizarea absolventilor de facultate, Salarizarea bugetarilor.
Caror firme li se aplica prevederile
Absolut toate firmele private sunt "atinse" de prevederile noului Contract colectiv de munca. O explica Legea 53/2003 actualizata (Codul Muncii), in articolul 241, alineat 1, litera d:
Clauzele contractelor colective de munca produc efecte dupa cum urmeaza:
- pentru toti salariatii incadrati la toti angajatorii din tara, in cazul contractului colectiv de munca la nivel national.
Conform Codului Muncii, articolul 276, alineat 1, litera a, nerespectarea dispozitiilor privind garantarea in plata a salariului minim brut pe tara constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 la 2.000 lei.
Salariul minim
Conform Contractului colectiv de munca, salariul minim este de 440 RON. Aceasta prevedere a dat mari batai de cap firmelor, confruntate cu o dilema legitima: cui se aplica prevedere Guvernului privind salariul minim pe economie, stabilit la 390 RON?
Mihaela Matei, din cadrul Directiei Legislatia Muncii a Mini