Cand au fost montate prima data pe blocurile incluse in Clasa I de risc seismic, au adus pierderi mari proprietarilor care voiau sa-si vanda apartamentele. Din acest motiv au fost demontate din locurile respective. Acum, bulinele fiind obligatorii, expertii imobiliari prevad o scadere cu 20% a preturilor acestor case.
”Cand au fost puse pe cladirile din centru, au avut o influenta destul de mare asupra pietei imobiliare si au fost date jos rapid de chiriasii sau de proprietarii care s-au considerat insemnati. Acum, ne asteptam din nou la o reducere, cu 20%, a pretului caselor din blocurile cu risc seismic ridicat”, ne-a declarat Sanda Mihai, expert imobiliar la Altibi Imob. Prefera sa riste decat sa vanda Preturile sunt insa influentate direct si de starea fizica a blocului. ”Daca blocul este ingrijit si nu sunt vizibile eventualele probleme ale structurii de rezistenta, diferentele de pret pot fi mai mici. De foarte multe ori insa oamenii prefera sa stea cu sabia lui Damocles deasupra capului decat sa vanda sau sa se mute temporar, pentru consolidare”, sustine Sanda Mihai.
Fatada si interiorul cladirii construite in anul 1936 nu par afectate vizibil, cu toate ca are bulina rosie
Una dintre cele mai vechi cladiri din Capitala, construita in 1936, situata in bulevardul Magheru nr. 27, nu pare pe cale sa se prabuseasca. Desi are bulina rosie, fatada arata destul de bine, la fel si interioarele. Locatarii ne-au povestit ca sunt constienti de pericolul care ii pandeste in caz de cutremur, dar se consoleaza cu faptul ca urmele timpului nu pot fi citite inca pe zidurile cladirii. Zoita Servar (80 de ani) locuieste in bloc de 30 de ani, dar spune ca nu i-au crapat peretii niciodata. Nici vecinii nu au astfel de probleme. “Cu toate acestea, stim toti cat e de periculos sa locuiesti intr-un astfel de bloc”, ne-a spus Zoita.
Constructiile incadrate in