Spatiile de la parterul blocurilor dintre Piata Unirii si Piata Constitutiei din Bucuresti fie sunt goale, fie sunt folosite pentru back-office sau activitati de nisa, la chirii intre 15 si 50 de euro pe metru patrat. De ce nu se orienteaza investitiile spre spatii comerciale, cum sunt restaurantele sau magazinele, care ar aduce marje de profit mult mai consistente?
"Spatiile existente nu ofera un mix de chiriasi atractiv, motiv pentru care consumatorii nu merg acolo doar pentru o locatie, alegand alta zona unde pot gasi mai multe servicii. Nu exista o sinergie a zonei care sa atraga publicul. Ca urmare, si retailerii au simtit asta. Deocamdata nu exista un stimulent puternic care sa atraga din Piata Unirii pana in Piata Constitutiei", spune Monica Barbu, senior retail broker al companiei de consultanta imobiliara Colliers.
Astfel se face ca dinspre Piata Unirii, unul dintre cele mai cautate locuri din Bucuresti pentru cumparaturi, pana in apropierea Casei Poporului, traficul pietonal este aproape inexistent, motiv pentru care mai multe spatii sunt neutilizate. Acest lucru contravine tendintei de pe piata, intr-un moment in care se investesc sute de milioane de euro pentru construirea unor noi spatii comerciale moderne, in care pozitionarea are un rol esential.
"Tinand cont de caracteristicile acestor spatii, ele se preteaza in special pentru servicii: cabinete medicale, servicii de avocatura, notariate, optica, agentii de turism, clinici medicale, asigurari sau magazine specializate, pentru comert de nisa", spune Florina Cojocari, senior broker al departamentului de retail al companiei de consultanta imobiliara Eurisko.
Unul dintre cei mai mari proprietari de spatii in zona este fondul de investitii New Century Holding, care controleaza 18 spatii comerciale intre cele doua piete, insumand circa 5.000 de metri patrati, care genereaza anual ven