Nu mai putin de 17 tineri proveniti din centrele de plasament si-au amenajat doua cocioabe pe terenul unei benzinarii situate linga fabrica de inghetata din zona soselei Rm. Sarat. Au intre 18 si 33 de ani si traiesc ca intr-o colonie. Nici unul dintre ei nu lucreaza. Locuitorii din cartierul Chercea ii stiu de multa vreme.
Printre gramezi de gunoi si de pamint, in urma cu jumatate de an, orfanii si-au improvizat doua baraci din lemne, pietre, pinza, paturi, saltele. Sint realitati crunte de la marginea orasului. Intr-unul dintre ele au construit o soba unde isi incalzesc apa sau pregatesc mincare, atunci cind au. Momentan sint multumiti pentru ca iarna nu a fost prea friguroasa si, spun ei, s-au descurcat. Pina sa se stabileasca in aceasta zona, locuiau in scari de bloc. Odata cu instalarea interfoanelor, nu au mai avut acces. "Nu am mai putut sa dormim in scari de bloc, ca s-au inchis. Unii oameni au copii, le e frica", a spus Jean Marinel, in virsta de 30 de ani. Desi au peste 18 ani, este curios ca nici unul dintre ei nu lucreaza, nu au ajutoare sociale si nici mese la Cantina de ajutor social. Unii dintre ei au handicap, dar altii sint in toata puterea si ar putea sa munceasca.
O parte dintre tinerii proveniti din centrele de plasament brailene si-au gasit de lucru, s-au grupat cite trei sau patru si si-au inchiriat cite o locuinta pentru a-si duce viata in conditii cit de cit civilizate, altii locuiesc la Fundatia "Lumina" cu conditia sa aiba serviciu. Citiva zeci de tineri care au peste 18 ani sint gazduiti la asezamintul de noapte. Chiar si cei cu handicap au fost cuprinsi in programe de consiliere in vederea identificarii unui loc de munca sau de calificare si recalificare pentru reintegrarea pe piata muncii, derulate la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca si de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului