Cea mai importanta afacere a magnatului constantean Gheorghe Bosanceanu, Santierul Naval Constanta, se confrunta cu mari probleme. Potrivit Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, societatea are datorii la plata impozitului pe venit din salarii, la bugetul asigurarilor sociale si al asigurarilor de sanatate. Cu o avere impresionanta, de circa 60 de milioane de euro, omul de afaceri nu-si plateste restantele, astfel incat mii de oameni necajiti risca sa ramana pe drumuri sau sa nu se mai poata trata cand sunt bolnavi.
Exista, in istoria economica postdecembrista, o serie de privatizari de succes. Chiar daca orice preluare de companie sau cumparare a unui pachet majoritar de actiuni este un prim pas in realizarea unui profit, acesta nu exclude asumarea obligatiilor pe care investitorul si le-a luat. Daca vorbim despre plata sumelor necesare catre bugetele de asigurari sociale, al asigurarilor de sanatate sau despre plata impozitului pe profit, acestea nu sunt numai obligatii constractuale, ci chiar de… bun-simt. Nu poti sa-ti lasi angajatii in voia Domnului atunci cand se imbolnavesc si se duc la spital. “Ne pare rau, angajatorul nu v-a platit asigurarile de sanatate”, risca acestia sa auda din gura doctorului. Si, nu-i asa, nici un doctor nu ar trebuie sa munceasca pe gratis pentru ca un patron nu-si plateste datoriile.
Dezinteres pentru cei cu probleme
Din cauza unor patroni care nu-si platesc datoriile au de suferit si oamenii care au nevoie ca de aer de o farama din banii adunati la bugetul de asigurari sociale. Persoanele cu handicap, pensionarii pe caz de boala, cei care traiesc (subzista, mai bine-zis) din venitul minim garantat, persoanele asistate in centrele sociale, bolnavii care nici macar nu se pot deplasa la spital, fiind nevoie de ingrijiri la domiciliu, cele cu dizabilitati de ordin fizic, somatic, auditiv, vizual, minta