In cursul zilei de miercuri, Grecia, Rusia si Bulgaria au semnat un acord pentru constructia unei conducte prin intermediul careia petrolul rusesc va fi transportat in sud-estul Europei, pe ruta Burgas (Bulgaria)-Alerxandropolis (Grecia).
Conducta cu o lungime de 280 de kilometri va costa aproximativ 700 de milioane de euro, urmand a fi operata de Rusia cu 51% din actiuni, restul fiind impartit intre Grecia si Bulgaria.
Oleoductul va transporta petrol in Mediterana la un pret scazut, contribuind astfel la cresterea dominatiei Moscovei pe piata energetica europeana, dar si la intarirea rolului de nod energetic in Balcani pentru Grecia si Bulgaria.
In afara necesitatii de a-si conserva dominatia energetica, Rusia insista acum pentru acest proiect si din cauza aglomerarii extreme din strimtoarea Bosfor, traversata de toate petrolierele care transporta petrolul caspic spre Europa de Vest.
Proiectul, aflat in discutie inca din 1990, a inceput sa se bucure din nou de interes din cauza preturilor mari ale petrolului.
In luna septembrie 2006, presedintele Rusei, Vladimir Putin, impreuna cu omologul sau bulgar, Gheorghi Parvanov, si premierul Greciei, Costas Karamanlis, au avut o runda de negocieri la Atena, Putin facand atunci un apel pentru urgentarea demararii proiectului.
Programat a fi finalizat pana in 2010, proiectul urmeaza sa transporte peste 700 de mii de barili pe zi, capacitatea maxima ce poate fi transportata fiind de 1 milion de barili.
Constructia oleoductului Burgas-Alexandroupolis urmeaza a fi un concurent direct pentru proiectul un similar, AMBO, pe ruta Burgas-Vlore (port din Albania), construit in colaborare de Macedonia, Albania si Bulgaria.
Romania, lasata la urma
Nu la fel de bune sunt insa vestile despre o alta conducta energetica ce isi propune sa t