In societatea romaneasca, obsedata de putinatatea banilor, domina totusi o intrebare: "Ce facem cu multimea de bani?". Ciudata intrebare. Fiindca, deseori, ne trezim in circulatie cu surplus de masa monetara.
Vi se pare socanta aceasta afirmatie? Ea este totusi adevarata. Si nu este vorba de un paradox. Populatia, companiile, economia reala au bani putini, intr-adevar. In timp ce institutiile financiare au surplus de bani.
Ce face BNR? Multi s-au asteptat ca Banca Nationala, dupa aderare, sa relaxeze politica monetara. N-a fost asa. Dimpotriva, functioneaza in continuare pompele de absorbtie: cote inca mari la rezervele obligatorii, depozite ale bancilor, certificate de depozite. Asadar, aduna bani in loc sa imprastie. Motivul principal? Economia inca nu-i pregatita sa atraga surplusul de lichiditati.
Acum, Banca Nationala nu are de ales. Trage bani din piata. Desigur, bani bolnavi, atinsi de molima inflatiei.
Fara indoiala ca imobilizarea banilor la BNR e un motiv de suferinta. Fiindca banii sunt facuti sa circule. Doar prin circulatie pot fi inmultiti.
Totodata insa procesul de absorbtie e o alinare. Caci acesti bani in plus atrasi de BNR, daca ar fi pusi in circulatie, ar ajunge fie in gaurile negre din economia noastra reala, fie in preturi, unde ar produce inflatie.
Banca Nationala aduna lei in depozite nu pentru a stopa circulatia monetara, ci pentru a "desfiinta" banii care, in loc sa fie atrasi in afaceri bune ori in investitii profitabile, nu fac altceva decat sa scumpeasca viata. Fara vreun avantaj pentru economie.
De aici concluzia ca noi, romanii, avem si totodata n-avem bani. Avem in sensul ca pompele din economia reala nu reusesc sa atraga in totalitate, in activitati eficiente, nici macar putinii bani care circula in sistemul nostru bancar. Si nu avem in sensul ca nu exista destui bani pentru investitii; si