De la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, aradenii au descoperit restaurantele unguresti unde chefuiesc bine pe bani putini.
Multumita preturilor rezonabile din restaurantele din tara vecina, locuitorii din zona de frontiera prefera sa-si sarbatoreasca zilele de nastere si sa organizeze tot felul de petreceri peste granita. Patronii maghiari cauta chiar solisti romani pentru a-si dezvolta afacerile.
Pentru ca au preturi mici, iar portiile de mancare sunt mari, restaurantele unguresti sunt preferatele aradenilor pentru evenimente mondene. În Arad, numarul restaurantelor cu pretentii este mic, iar salile acestora sunt rezervate cu mult timp inainte. Solutia cea mai la indemana este in tara vecina. Locuitorii din zona se urca in masini, trec frontiera doar cu buletinul si chefuiesc in Ungaria.
Clienti fideli pentru restaurantele maghiare
Medici, profesori, ingineri apeleaza la restaurantele unguresti. În centrul orasului maghiar Gyula, la doar sase kilometri de granita romano-maghiara, se afla restaurantul „Pivnita cu bere”. Acesta are aproape 100 de locuri si este in permanenta plin. Multi dintre clientii fideli sunt romani. Patronul localului, Gheorghe Boca, este roman din Ungaria. Localul este o afacere de familie. Meniurile sunt traduse in limba romana si in italiana. În topul meniului se afla supa haiduceasca, o specialitate locala care costa 550 forinti, adica in jur de 70.000 lei, o portie uriasa. Romanii prefera platourile pentru doua persoane. În acest caz, mancarea este servita pe platouri mari, din lemn. Fripturile de mai multe feluri, gratar, snitel, cordon bleu acopera trei feluri de garnituri. Costul platoului, din care se pot satura trei-patru persoane, este de 3000 de forinti.
„L-am contactat pe patron, am stabilit meniul pentru ziua sotiei mele si ei s-au ocupat de tot, inclusiv de tort. A fost extraordinar”,