Romania va afla daca Ateneul Roman si Palatul Cantacuzino din Bucuresti, Cetatea Histria din Constanta si Calea Eroilor din Targu-Jiu vor intra pe Lista Patrimoniului European, in urma reuniunii ministrilor culturii din UE, care se va desfasura in perioada 12-13 februarie, la Berlin.
Cele patru ansambluri monumentale istorice au fost deja acceptate de catre expertii Uniunii Europene ca propuneri din partea Romaniei.
"Dintre toate cele 27 de tari (care pot face propuneri de monumente pentru inscrierea pe Lista Patrimoniului European, n.r.), Romania a fost acceptata cu cel mai mare numar de propuneri, respectiv patru (...) Va fi o formalitate acceptarea monumentelor din Romania pe aceasta lista", a declarat Virgil Nitulescu, secretarul general al MCC, ieri, intr-o conferinta de presa.
El a precizat ca obiectivele de pe Lista Patrimoniului European vor fi aprobate in cadrul intalnirii organizate in perioada 12-13 februarie, la Berlin. "Romania a facut numai aceste propuneri, care au fost si acceptate", a afirmat Nitulescu.
In cazul in care cele patru monumente istorice romanesti vor fi acceptate pe lista, Romania va trebui sa organizeze in perioada martie-iunie ceremonii de punere in valoare a acestora.
"Vor exista si niste obligatii, statele care au inscrieri pe lista vor trebui sa aiba grija de ele. In cazul nostru nu este nimic in plus, pentru ca cele patru sunt inscrise pe Lista monumentelor istorice din Romania, sunt protejate", a spus Virgil Nitulescu.
Ideea Listei Patrimoniului Cultural European a fost lansata in decembrie 2005, in Italia, la reuniunea ministrilor culturii din statele membre ale Consiliului Europei. Propunerea de realizare a unei asemenea liste a apartinut oficialilor din Franta, Spania si Ungaria, iar in mai 2006 a fost acceptata si de Consiliul Uniunii Europene, in cadrul unei intalniri organizate la Bruxelle