Săptămâna trecută a fost dominată de carry trades. Euro a crescut la un maxim istoric faţă de yen, la fel şi lira sterlină. În această săptămână, ambele cotaţii au cedat o parte din terenul pierdut. Se apropie întâlnirea G7, unde participă miniştrii de finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din Statele Unite, Germania, Marea Britanie, Japonia, Franţa, Italia şi Canada. După o serie de declaraţii destul de contradictorii făcute de diverşi oficiali, Jean-Claude
Săptămâna trecută a fost dominată de carry trades. Euro a crescut la un maxim istoric faţă de yen, la fel şi lira sterlină. În această săptămână, ambele cotaţii au cedat o parte din terenul pierdut.
Se apropie întâlnirea G7, unde participă miniştrii de finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din Statele Unite, Germania, Marea Britanie, Japonia, Franţa, Italia şi Canada. După o serie de declaraţii destul de contradictorii făcute de diverşi oficiali, Jean-Claude Juncker, „şeful“ miniştrilor de finanţe din zona euro, a declarat oficial că grupul G7 va lua în discuţie cotaţia yenului la întâlnirea G7 de la Essen, Germania din 9 şi 10 Februarie.
Motivaţia este simplă: cotaţia EUR/JPY a crescut cu peste 12% în 2006 şi şi-a continuat creşterea în 2007, iar companiile exportatoare din Europa devin net dezavantajate de un curs de schimb euro faţă de yen în zona 157. Cum multe din întâlnirile G7 au fost însoţite de o creştere a volatilităţii pe termen scurt, am putea asista la repetarea fenomenului în preajma evenimentului şi după publicarea declaraţiei oficiale.
În rest, atenţia investitorilor s-a îndreptat asupra şedinţei Fed. Piaţa estima în unanimitate că dobânda va rămâne neschimbată la 5,25%. Aşa s-a şi întâmplat. Însă Fed a menţionat două aspecte importante în text: sectorul imobiliar a dat semne de stabilizare, în