De-a lungul celor peste 17 ani scursi de la Revolutie, scena politica a fost constant agitata de conflictele izbucnite intre presedinte si premier. Exceptia de la “regula” a fost tandemul Ion Iliescu-Nicolae Vacaroiu. Multi politicieni si analisti au pus toate aceste conflicte pe seama nedelimitarii clare, prin Constitutie, a atributiilor celor doi actori principali. In cazul de fata - presedinte Traian Basescu-premier Calin Popescu Tariceanu -, s-a ajuns ca opozitia sa-l acuze pe seful statului de neindeplinirea unor angajamente din campania electorala, chiar daca respectivele aspecte nu intra in sfera de actiune a presedintelui, iar pe de alta parte, i se reproseaza ca “se calca pe picioare” cu prim-ministrul.
Ideea necesitatii revizuirii Constitutiei pare sa fie sustinuta de politicieni din toate taberele. Fiecare doreste insa altceva. Daca presedintele Traian Basescu facea referire anul trecut la varianta republicii prezidentiale, PSD si PNL si-au declarat sustinerea pentru varianta republicii parlamentare. Deloc intamplator, actuala forma, de republica semiprezidentiala, este agreata tocmai de Ion Iliescu si Nicolae Vacaroiu. Permite jocuri fel de fel.
Iliescu si Vacaroiu considera actuala formula “foarte buna”
Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, considera ca trebuie pastrata forma actuala, de republica prezidentiala, “pentru ca Romania are o istorie destul de zbuciumata, cu presedinte unic conducator”. “Presedintele are atributii clar prevazute de Constitutie, aceea de mediator, de responsabil de respectarea intocmai a Constitutiei si a legilor statului, participa cand doreste la sedintele Guvernului, ale CSM. Deci are o serie de atributii extrem de importante, si nu doar de protocol. Eu cred ca formula prevazuta in Constitutie este foarte buna”, ne-a declarat fostul premier din perioada 1992-1996.
Ideea pastrarii actualei