Prevederile Contractului colectiv de munca la nivel national sunt deja ocolite de sectorul privat. Desi muncitorii cu studii superioare au dreptul la un salariu minim de 880 de lei, prin fisa postului patronii pot stabili reguli interne pe baza carora venitul minim sa fie de 440 de lei.
Contractul colectiv de munca la nivel national incheiat pe perioada anilor 2007-2010 prevede ca salariul de baza minim brut negociat pentru un program complet de lucru de 170 de ore, in medie, este de 440 de lei. "Conform legislatiei in vigoare, contractul colectiv de munca la nivel national este o lege a partilor care se aplica asupra tuturor, indiferent ca esti reprezentat sau nu la negociere. Aceasta este legea in Romania", a declarat luni ministrul Muncii, Gheorghe Barbu.
CEATA. Cea mai problematica prevedere este cea care ii priveste pe salariatii cu studii superioare. Potrivit literei d) a articolului 40, "personalul incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire este cea de studii superioare" beneficiaza de un coeficient minim de 2, ceea ce inseamna ca pentru acesti angajati salariul de baza minim brut va trebui sa fie de 880 de lei.
Ieri, Inspectia Muncii a facut public un comunicat in care se reia continutul articolului 40, cu precizarea ca, potrivit legii, clauzele contractului colectiv de munca la nivel national produc efecte pentru toti salariatii incadrati la toti angajatorii din tara. Comunicatul nu lamureste insa in problema daca pentru toti angajatii absolventi de facultate salariul minim va fi de 880 de lei. Nu exista nici un comunicat oficial al Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF) care sa precizeze care sunt functiile pentru care conditia de pregatire este cea de studii superioare, desi ministrul Barbu a sustinut ca MMSSF a facut toate demersurile, prin inspectoratele teritoriale de munca, pentru informarea angajato