Contrabanda face ravagii in nord
Mediul de afaceri, in pericol
Protocol intre Politie, BAT si JTI
Dezvoltarea retelelor specializate in afaceri ilegale cu tigari a fost influentata, in 2006, atat de potentialul ridicat al pietei romanesti, cat si de oportunitatile rezultate din tranzitul pe teritoriul Romaniei. Grupurile care actioneaza pe teritoriul Romaniei au legaturi in strainatate si pot aproviziona ritmic, cu cantitati importante, piata romaneasca. De cele mai multe ori transporturile sunt subevaluate valoric si cantitativ, tigarile fiind netimbrate sau marcate cu timbre false.
Din analizele realizate de marii producatori de tigarete autohtoni, rezulta faptul ca in tara noastra sunt consumate anual 35.446 miliarde de tigarete, valoarea totala a pietei legale fiind estimata la 1,4 miliarde euro. La nivelul anului 2006, in conformitate cu studiile de piata realizate la nivelul BAT si JTI, se estimeaza faptul ca valoarea pietei ilegale in Romania reprezinta 16%, adica aproximativ 224.000.000 euro. Ieri, seful Politiei Romane, chestorul Dan Valentin Fatuloiu, si administratorii celor mai importanti jucatori din domeniul tutunului au semnat 2 protocoale de colaborare pentru prevenirea si combaterea contrabandei cu produse din tutun originale, precum si pentru combaterea fabricarii, comercializarii si distributiei ilegale a produselor din tutun contrafacute.
Potrivit anchetatorilor, printre cele mai utilizate metode de fraudare a bugetului de stat se regasesc fraudele vamale, producerea ilegala si evaziunea fiscala, toate care au ca obiect material tigaretele. Frauda vamala cu tigari se mentine in continuare la cote inalte, din cauza costului ridicat al tigarilor in Romania (1-1,5 euro), fata de Moldova, Ucraina si Serbia (0,28-0,41 euro). Zonele de frontiera in care contrabanda cu tigari comporta un grad ridicat au fost identific