TAROM, cel mai mare operator aerian de pe piata romaneasca, si-a bugetat pentru anul acesta un profit brut de sapte milioane de dolari (aproximativ 5,4 milioane de euro), dublu fata de anul trecut, la o crestere a cifrei de afaceri de doar 4%.
Astfel, Compania Nationala de Transport Aerian (TAROM) urmareste sa ajunga in 2007 la afaceri de 300 de milioane de dolari (aproximativ 230 de milioane de euro), in conditiile in care anul trecut a inregistrat o cifra de afaceri estimativa de 290 de milioane de dolari (aproximativ 224 de milioane de euro). Conform datelor financiare preliminare, compania nu si-a atins anul trecut cifra de afaceri bugetata, de 300 de milioane de dolari.
Cresterea cifrei de afaceri nu a fost substantiala in 2006 fata de 2005, fiind de aproximativ 1%, insa profitul brut s-a dublat. Daca TAROM a incheiat anul 2005 cu un profit brut de aproximativ 1,4 milioane de dolari (in jur de 1,1 milioane de euro), anul trecut a ajuns la 3 milioane de dolari (aproximativ 2,3 milioane de euro).
Cresterea profitului pe acest an ar putea veni pe de o parte din cresterea numarului de pasageri cu aproximativ 7%, pana la 1,4 milioane de pasageri.
O alta motivatie a cresterii profitului pentru anul 2007 o reprezinta trecerea la e-ticketing, bilete pe care cumparatorul le achizitioneaza online, prezentand-se la aeroport doar cu un cod numeric obtinut in urma comenzii online.
"Cresterea va fi determinata de reducerea costurilor, avand in vedere ca veniturile nu pot creste semnificativ, din cauza operatorilor low-cost. Astfel, introducerea biletelor online ne va ajuta in acest sens", a spus Gabriel Dumitrescu, directorul general al TAROM.
In unele tari, de exemplu, se percepe o taxa de 10 euro pentru biletul clasic, de hartie. Prin aplicarea biletului electronic, costurile se reduc insa cu 15-20 de euro pe bilet.
Pana acum i