Reprezentantii Directiei de Asistenta Sociala din cadrul Primariei Braila au declansat, marti, de urgenta, o ancheta sociala in cazul coloniei de orfani de la marginea orasului. Primele verificari au confirmat faptul ca tinerii care si-au improvizat adaposturi pe terenul viran de linga Cimitirul Municipal din zona Rm. Sarat au peste 18 ani. Numai doi dintre acestia sustin ca sint din Braila, dar nu au putut prezenta vreun act de identitate, restul fiind in diferite sate si comune din judetul Braila, dar si din Constanta.
Din raportul prezentat de Directia de Asistenta Sociala reiese ca tinerii au declarat ca sint sanatosi, nu au handicap si, prin urmare, sint apti de munca. "Persoanele declara ca nu sufera de boli cronice, nu sint incadrate in grad de invaliditate sau handicap, nu sint angajate cu contract de munca, nu beneficiaza de venit minim garantat sau de masa la Cantina de Ajutor Social. Singura lor dorinta este asigurarea unei locuinte decente si obtinerea unui loc de munca pe baza de contract. Aceste persoane au fost invitate sa se prezinte la sediul Directiei de Asistenta Sociala pentru solutionarea legala a problemelor cu care se confrunta, dar au refuzat'', se precizeaza in raportul comisiei.
De fapt, povestile lor de viata sint asemanatoare. De exemplu, Petre Vasilescu are 25 de ani, nu are ocupatie, buletinul de identitate a expirat inca din 2005 si spune ca presteaza diferite munci ocazionale pentru a-si cistiga existenta. A urmat cursurile Scolii profesionale situate pe Sos. Rm. Sarat nr. 82. Dupa absolvirea scolii, a locuit la diverse adrese, nu stie nimic despre parinti, fiind abandonat inca din copilarie. In cele din urma, si-a gasit adapost pe terenul viran. La fel s-a intimplat si cu Catalin Graunte, de 21 de ani, din comuna Viziru, Dumitru Dumitru, 26 de ani, din Scortaru Vechi, Catalin Anghel, 22 de ani, din comuna Ulmu. @