Micii actionari de la SC “Sanevit” SA din Arad nu isi pot transfera pachetele de actiuni la noua societate producatoare de seringi de unica folosinta, infiintata in urma cu patru ani.
Cu toate ca, in anul 2004, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a stabilit ca micii actionari vor fi preluati de noua societate “Sanevit 2003”, soarta acestora a fost hotarata de ministrul Sanatatii.
Astfel, Eugen Nicolaescu a trimis un raspuns prin care micilor actionari de la li se aduce la cunostinta ca nu pot fi inglobati in noua firma de seringi de unica folosinta. “SC «Sanevit» SA a devenit falimentara, iar actionarii urmeaza sa-si rezolve situatia cu societatea respectiva.
Producatorul de seringi este infiintat in baza HG 1.037/2003, fiind o societate distincta, cu capital integral de stat, care functioneaza sub autoritatea Ministerului Sanatatii Publice, iar intre fosta si actuala societate nu exista nici un fel de relatie, denumirea fiind pastrata exclusiv pentru brand”, a precizat ministrul Sanatatii.
Unitatea nou-infiintata, SC “Sanevit 2003” SA, intrata printr-o ordonanta a Guvernului in subordinea Ministerului Sanatatii si AVAS urma sa aiba pe viitor ca actionari si persoanele fizice care au subscris la capitalul social al societatii, persoane in marea lor majoritate din Bucuresti si din judetul Arad, in numele carora s-au facut numeroase demersuri pentru a nu fi prejudiciati de investiile facute in anii 1993-1994. Dar acest lucru nu s-a mai intamplat.
SC “Sanevit” SA a fost infiintata in 1995, printr-un credit extern, garantat de Guvern. O perioada, fabrica a lucrat la capacitate maxima, fiind principalul furnizor de seringi si ace de unica folosinta pentru piata interna.
Dar, presiunile exercitate de importatori as