(Foto: Monitorul de Sibiu)
Pina la finele acestui an, legumele si fructele scoase la vinzare trebuie sortate, ambalate si certificate. Micii producatorii agricoli sibieni se pling tot mai mult de imposibilitatea lor financiara de a se alinia noilor cerinte impuse de UE.
Toate produsele agricole vor trebui sa treaca pe la o fabrica de sortare, ambalare, etichetare, exceptie facind doar producatorii care si-au achizitionat un dispozitiv propriu. Care costa mii de euro. In cazul micilor producatori, ambalajul va fi mai scump decit marfa. Directia Agricola studiaza posibilitatea de a organiza piete pentru micii producatori, in care vinzarea sa se faca la taraba.
Termen scurt
Daca pentru marii producatori care livreaza en-gros sint alte posibilitati materiale, pentru micii producatori situatia este mai dificila. Nu atit pentru lipsa efectiva a spatiului de vinzare, cit de neputinta acestora de a prezenta si vinde marfa putina - indiferent ca este vorba de legume si fructe - conform noilor standarde. In plus, acestora li se pare anormal ca termenul acordat pentru incadrarea in norme sa fie atit de scurt.
"Un dispozitiv de ambalat sau impachetat costa sute de milioane. Este mai mult de citeva ori decit scot pe legumele de sezon cu care vin in piata. Nu cred ca scrie asa ceva la lege", spune Maria Vecerzan, din Bungard, vinzatoare de legume in Piata Cibin.
Analize si certificate
Micii producatorii autohtoni de legume si fructe nu s-au pregatit pina acum de aplicarea deciziei privind ambalarea si etichetarea produselor agricole.
Nici de aplicarea altor conditii birocratice care trebuie respectate. Astfel, este interzisa comercializarea legumelor si fructelor daca in urma analizelor de laborator se va constata c