In valea sapata in dealul de calcar, pe unde batranii spun ca odata a curs Dunarea, sta ascunsa una dintre cele mai mari comori ale Dobrogei. La marginea comunei Dumbraveni, la doar cativa kilometri de granita cu Bulgaria, biserica rupestra de la Canaraua Fetii, ca si grotele care abia se vad atrag in fiecare an zeci de cautatori de comori. Fiind unul dintre cele mai importante lacasuri de cult de pe teritoriul tarii, este protejata acum doar de starostele Manastirii Dumbraveni.
“In judetul Constanta calcam pe istorie. Oriunde am sapa, este imposibil sa nu gasim urme ale vechilor locuitori”, a declarat Traian Cliante, specialist al Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie din Constanta. Acest fapt, coroborat cu faptul ca zeci de situri au ramas inca neexplorate, la care se mai adauga si legendele ramase mostenire din generatie in generatie, face ca zona cuprinsa intre granita si localitatea Basarabi, pe directia Dumbraveni, Independenta si Movila Verde, sa fie un adevarat punct de atractie pentru cautatorii de comori. Batranii locurilor spun ca, in momentul in care Cadrilaterul a fost desprins de Dobrogea, bulgarii de pe teritoriul Romaniei si-au ingropat toate averile si au fugit in patria-mama. Din cate se pare, aceasta varianta circula si in tara vecina, avand in vedere ca multi “turisti” se aventureaza in fiecare an, inarmati cu lopeti si detectoare de metale.
Tehnologie de ultima ora
Nici localnicii nu s-au lasat mai prejos, cu toate ca agricultura este singura sursa de venit, oamenii legii spun ca au gasit in ultimii ani grupuri dotate cu detectoare profesionale, a caror valoare pe piata ajunge pana la 20.000 de euro. “Aceste profanari ale siturilor arheologice se produc sistematic de aproape 40 de ani”, a mentionat Traian Cliante. Agentul Dumitru Constantin, seful postului de Politie Independenta, spune ca cel mai probabil un loca