Conform reprezentantilor IDC, explicatia procentului redus de crestere al pietei de servere si calculatoare de birou este legata de absenta unor proiecte mari guvernamentale sau private.
"Pentru ca nu au existat conditii exceptionale sau proiecte care sa influenteze semnificativ evolutia segmentelor desktop si server, acestea au crescut organic cu 8,1% si respectiv 4,3%", a explicat Calin Mirea, Research Analyst la IDC Romania.
In ultimul trimestru al anului trecut valoarea pietei PC-urilor a inregistrat chiar un regres de 3% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Anul trecut, spre exemplu, piata locala de PC-uri a crescut in primul trimestru cu 35,9%, numarul unitatilor vandute (calculatoare de birou, notebook-uri si servere x86) depasind cifra de 155 de mii - valorile fiind influentate de un proiect derulat de Ministerul Justitiei.
Laurentiu Popescu, pe atunci Branch Manager al IDC Romania, declara ca cel mai important eveniment din trimestrul unu al anului 2006 a fost livrarea a 11.000 de desktop-uri si a 1.000 de servere x86 catre Ministerul Justitiei, precum si livrarea altor 2.000 de desktop-uri catre Ministerul Public. Cele doua proiecte au determinat o crestere cu 22,7% a pietei de calculatoare de birou in trimestrul unu al anului trecut.
Un alt motiv care ar fi putut influenta piata locala de PC-uri a fost lansarea cu intarziere, la inceputul acestei luni, a sistemului de operare Windows Vista - care a ratat astfel sezonul traditional de cumparaturi din luna decembrie.
Oficiali ai Flamingo au declarat anterior ca se asteapta ca piata de PC-uri sa creasca in acest an intr-un ritm superior anului 2006, de 10%, datorita disponibilitatii sistemului de operare Windows Vista.
Conform datelor publicate de compania IDC pentru trimestrul patru al anului trecut, companiile care au vandut cele mai multe PC-uri pe piata local