Romania si Statele Unite au facut, astazi, schimb de instrumente de ratificare a protocolului aditional al Acordului de incurajare si protejare reciproca a investitiilor, acordul fiind astfel adaptat acquis-ului comunitar, ca o consecinta a aderarii la UE.
Conform ministrului demisionar de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, documentul are semnificatie politica, dar si juridica si modifica unele clauze din Acordul privind investitiile, spre exemplu asa-numita clauza a natiunii celei mai favorizate si clauza privind posibilitatea introducerii de criterii de performanta in activitatea investitionala.
La randul sau, ambasadorul Statelor Unite, Nicholas Taubman, sustine ca Acordul demonstreaza angajamentul partilor de a promova un mediu de afaceri stabil si previzibil. El a explicat ca investitiile americane in Romania sunt puternice si in crestere si sunt vizibile in toate domeniile activitatii economice, de la procesarea hranei, piese auto, bunuri de consum, servicii, asigurari, IT si telecomunicatii. In opinia sa, companiile americane au avut si au o contributie importanta la transformarea Romaniei, o dovada fiind vizita presedintelui Microsoft Bill Gates. Cat despre fenomenul coruptiei criticat de predecesorii sai, dar despre care el nu a vorbit foarte mult de cand a venit la post in Romania, Taubman a afirmat ca progresele in combaterea coruptiei sunt evidente si dovedite chiar de faptul ca Romania a devenit stat membru UE.
Totusi, el considera ca mai este mult de facut si recomanda sa nu se revina la situatia dinainte si sa fie continuate eforturile.
Ambasadorul Taubman a adresat multumirile sale personale, dar si ale Guvernului american, ministrului demisionar al afacerilor externe, Mihai Razvan Ungureanu, pentru tot ceea a facut in promovarea parteneriatului special dintre SUA si Romania.
“Faceti parte din noua generatie de