Sursa: wikipedia.org
Parlamentul ucrainean a dat numele de satul Alb asezarii de pe Insula Serpilor.
Aceasta este o noua incercare a Kievului de a dovedi ca Insula este un teritoriu locuit, astfel incit Tribunalul International de la Haga sa decida ca Ucraina ar trebui sa beneficieze de un spatiu maritim mai mare decat considera Romania, transmite Radio Romania Actualitati.
In cadrul diferendului privind delimitarea platoului continental al Marii Negre, Ucraina considera insula ca parte a apelor sale teritoriale, dar Romania spune ca insula nu are dreptul la ape teritoriale.
MAE: demers fara efecte juridice
Ministerul roman al Afacerilor Externe considera ca demersul Kievului
"care incearca sa acrediteze in mod artificial aparenta unei capacitati de a sustine locuirea umana sau viata economica proprie de catre Insula Serpilor, nu poate avea, conform dreptului international,
efecte juridice si nu poate influenta in niciun fel procesul de delimitare a platoului continental si a zonelor economice exclusive ale Romaniei si Ucrainei in Marea Neagra, aflat din 2004 pe rolul Curtii Internationale de Justitie de la Haga", arata un comunicat al MAE trimis HotNews.ro.
De asemenea, Romania considera ca proprietatile naturale ale acestei formatiuni maritime o califica, fara echivoc, drept stanca in conformitate cu prevederile articolului 121 alineatul 3 al Conventiei ONU privind dreptul marii de la Montego Bay din 1982, la care ambele state sunt parti contractante.
"Prin urmare, aceasta stanca nu poate avea dreptul la platou continental si zona economica exclusiva", se mai arata un comunicat.
In iunie 2003, Romania si Ucraina au semnat un tratat care stabileste granita continentala si au decis stabilirea frontierei maritime printr-un document separat, negociat ulterior.
N