Birourile Permanente ale Parlamentului au decis sa pretinda scuze de la presedinte pentru ca acesta si-a permis sa spuna ca a fost facuta o lege pentru infractori, iar alesii poporului au votat-o fara sa clipeasca. Nu exista vreo institutie in tara asta ca sa fie asa susceptibila cand vine vorba de onoarea proprie.
Parlamentarii sunt atat de patrunsi de sentimentul ca sunt alesii poporului incat pretind scuze de la orice oficial care-si exprima vreo nemultumire fata de activitatea Legislativului. Vreo cativa ministri au patit-o deja, desi aveau motive serioase sa fie suparati.
Acum, legislatorii neamului vor ca seful statului sa se imbrace in panza de sac, sa-si presare cenusa in cap. In mod cert, afirmatia lui Basescu dupa care sunt politicieni care "nu fac nimic altceva decat legi pentru infractori" este cam dura. Unii au si preocupari colaterale. Si catalogarea ca "infractori" a potentialilor beneficiari ai scutirilor de taxe este iar o generalizare suparatoare. Mai degraba acestia ar fi avut dreptul sa pretinda scuze decat Parlamentul in ansamblul sau. Sau initiatorii legii atata vreme cat nu s-a demonstrat ca au facut-o pentru beneficii nemeritate.
Dincolo de chestiunea celui care are dreptate in tambalaul acesta, ar trebui sa ne punem intrebarea de ce avem un Parlament asa "ofticos". Cei care se pot lauda cu pomposul titlu de ales al poporului uita ca poporul a avut de ales intre listele propuse de partide, nu intre ditamai personalitatile de prestigiu care au concurat pentru gratiile electorilor. Ar trebui sa fie suficient sa-i mai dezumfle putin.
Dar asta nu se intampla. Dimpotriva, Parlamentul pare hotarat sa castige titlul de "cea mai legitima institutie din stat" in defavoarea Guvernului sau a Presedintiei. E o atitudine deplasata daca tinem seama de spiritul Constitutiei, care da anumite sarcini de indeplinit fiecareia dintre ele.