Britanicii au inventat fotbalul, insa echipele de fotbal din Spania au revolutionat partea financiara a sportului rege. Cel putin asa arata un studiu anual efectuat de compania Deloitte, remis BBC, care estimeaza valoarea celor mai bogate cluburi de fotbal din lume la 1.579 miliarde de lire sterline.
Real Madrid, cea mai galonata echipa de fotbal din lume, care a fost incoronata de noua ori in postura de regina fotbalistica a Europei, ocupa prima pozitie in analiza Deloitte, cu venituri de 202 milioane de lire sterline, aferente sezonului 2005-2006, fata de suma de 186.2 de milioane de lire, in 2004-2005.
Manchester United a pierdut pozitia a doua in topul bogatilor, fiind devansat de FC Barcelona si, surprinzator, de Juventus Torino, clubul implicat in scandalul de coruptie care a zguduit Seria A, in vara anului trecut. Victoria Barcelonei din finala UEFA Champions League, impotriva tunarilor de la Arsenal Londra, a fost un factor hotarator in evolutia financiara a catalanilor. Manchester a cazut pe patru, dupa o perioada de opt ani de zile in care s-a aflat in fruntea acestei ierarhii, iar in sezonul 2005-2006 locul sau a fost luat de Real Madrid. Cu toate acestea, Manchester United ramane cel mai profitabil club, cu un profit de 49,7 de milioane de lire sterline.
Cu toate ca Manchester United a inregistrat un declin important, Deloitte considera ca aceasta cadere nu va dura mult timp, deoarece extinderea stadionului Old Trafford va spori incasarile din vanzarile de bilete. "Poate ca Manchester United ocupa pozitia a patra pentru moment, dar dupa ce modernizarea stadionului se va finaliza, ne putem astepta ca la sfarsitul acestui sezon sa-i descoperim din nou in fruntea ierarhiei", a declarat Paul Rawnsley-Deloitte. Prezenta a doua cluburi spaniole pe primele doua locuri ale clasamentului Deloitte este umbrita de gruparile britanice, care si-au ad