Comertul cu energie s-a dovedit un business extrem de profitabil si anul trecut, dupa ce in 2005 majoritatea traderilor au inregistrat o crestere de 10 ori a cifrei de afaceri.
Gradul mai mare de liberalizare al pietei de profil, care a ajuns la aproximativ 83% in prezent, a sustinut afacerile traderilor privati de energie. Pe langa acest factor, captarea unor clienti foarte "infometati" din punct de vedere energetic a adus incasari de sute de milioane de euro unor businessuri care se puneau pe picioare abia in urma cu doi ani.
In ceea ce priveste clasamentul celor mai mari traderi privati, liderul a ramas neschimbat.
Energy Holding, trader care are un contract de furnizare cu cea mai mare companie romaneasca, Petrom, a inregistrat anul trecut afaceri de 295 mil. euro, cu 25% mai mult fata de 2005, un profit de 12 mil. euro si o cota de piata de 12%. Pentru anul acesta, cifra de afaceri ar putea ajunge la 320 mil. euro, pe fondul extinderii portofoliului de clienti
Liderul este urmat de compania Petprod, care in 2005 ocupa tot locul secund al clasamentului celor mai mari traderi de energie privati, elaborat de Ministerul Economiei si Comertului. Acest loc este ocupat fara a lua in calcul distributiile de electricitate care fac sau au facut parte din structura Electrica.
"Anul trecut am obtinut o cifra de afaceri de aproximativ 90 mil. euro (n.red. - in 2005, compania avea o cifra de afaceri de 41 mil. euro). A crescut portofoliul de clienti si s-a deschis piata mai mult, ceea ce a dus si la cresterea cotei pe care o detinem", spune Jack Cutisteanu, directorul general al Petprod.
"Printre cei mai mari clienti pe care ii avem in portofoliu se numara companii precum combinatul siderurgic Mittal Steel Galati, Mittal Steel Roman sau complexul chimic de la Borzesti", spune Cutisteanu.
Potrivit reprezentantului Petprod,