foto: Cotidianul
Angajatii romani de la multinationale nu mai accepta fara conditii oferta angajatorilor. Ei cer tot mai multe drepturi: salarii, conditii mai bune de munca, dreptul de a se organiza in sindicate. Grevele spontane au inceput sa apara in ultimii doi ani. S-a intimplat cu firme precum Coca-Cola, Raiffeisen, Dacia Renault, Philip Morris.
Specialistii in cultura organizationala explica fenomenul prin deficitul de „talente“ din Romania, care a determinat ca puterea sa treaca de la angajator la angajat si astfel salariatii au capatat curaj.
Sindicalistii de la Romsteel Cord Zalau, una dintre cele trei fabrici pe care grupul Michelin le detine in Romania, au anuntat ieri ca vor actiona in instanta compania. Motivele invocate sint exploatarea pina la epuizare a muncitorilor, amenintarea cu concedierea in cazul nerespectarii normei si obstructionarea activitatii sindicatului, potrivit liderului sindical Adrian Ilies.
Angajatii din sectorul privat au inceput, in ultimii doi ani, sa-si ceara drepturile. Chiar daca nu au rezultate la fel de bune ca sindicalistii de la stat, protestatarii recurg la toate mijloacele: procese, proteste de strada sau chiar greva foamei.
Salarii mici
Acum doua zile, un alt sindicat a anuntat declansarea grevei la sfirsitul lunii februarie. Salariatii de la Dacia Renault sint nemultumiti pentru ca patronii nu au acceptat cererea de majorare a salariilor in 2007 raportat la productivitatea de 180% obtinuta in 2006.
La sfirsitul lunii trecute, sindicalistii fabricii Philip Morris Romania au dat in judecata compania si au cerut plata unor drepturi salariale de peste 250.000 de euro, restante din ultimii trei ani, reprezentind sporuri de vechime, lucru de noapte si in weekend.
Tot din cauza salariilor mici, in primavara, Sindicatul Solidaritatea din Hotelul A