Fondurile de investitii se confrunta cu reticenta actionarilor majoritari ai companiilor in a vedea in fond un partener. "Adesea actionarii si managerii sunt suspiciosi si neincrezatori; trebuie sa le explicam ca un fond nu vine doar cu investitia, ci si cu expertiza sa in dezvoltarea unei afaceri. Trebuie sa le castigam increderea pentru a coopera la realizarea analizelor financiare si a ne ajuta sa le cunoastem compania", a declarat intr-un comunicat Karine Hirn, managing director la East Capital, cea mai mare companie de investitii specializata pe piata est-europeana.
Conform unei analize a East capital, companiile mici nu au exercitiul raportarilor care reflecta corect fluxurile financiare. "Nefiind constransi sa furnizeze rapoarte actionarilor, antreprenorii uita ca o buna evidenta financiara arata, in ultima instanta, starea de sanatate a afacerii", precizeaza comunicatul. Acest lucru ii determina pe investitori sa faca o evaluare proprie a afacerii in care vor sa investeasca. "Doar in cazul marilor societati - si, in special, a acelora care fac parte din multinationale sau care deja au ca actionar un fond de investitii - incepe sa se constientizeze importanta acuratetei cifrelor", mai precizeaza comunicatul.
East Capital este o societate independenta de administrare a fondurilor deschise de investitii, specializata in pietele est-europene de capital, cu active nete de peste 3,8 miliarde euro. "Pietele emergente se caracterizeaza prin ritmuri de crestere si riscuri ridicate, comparativ cu pietele mature, dar pentru investitorii abili - atractia este evidenta", spune Karine Hirn.
In Romania, East Capital a investit peste 115 milioane de dolari, in peste 25 de companii. In portofoliul sau se numara companii mari, precum Petrom, Oil Terminal si Societatile de Investitii Financiare, dar si societati mai mici, din diverse domenii - Impact, Dafora M