Luni pe la prînz, PD soma PNL să declare public dacă are de gînd să se alieze cu PSD. Scena era destul de comică, pare că fiecare dintre cele două partide este convins că celălalt va trăda. O variantă a dilemei clasice a prizonierului: doi învinuiţi, ţinuţi separat, fiecare primeşte oferta de a-l trăda pe celălalt, pentru o pedeapsă mai mică. Dacă şi-ar ţine amîndoi gura, nu ar putea fi condamnaţi. Dar fiecare calculează că e mai bine să accepte oferta, pentru că nu are încredere în celălalt. Decizia e raţională pentru fiecare în parte (scap eu cu mai puţin), deci se denunţă reciproc. Suma deciziilor raţionale ale fiecăruia = condamnarea maximă pentru amîndoi. PD şi PNL par a cădea în logica prizonierilor şi de aici înainte trebuie să ne aşteptăm la alianţe spectaculoase în viitor şi la căderi la fel de spectaculoase, deşi paşii de pînă la cădere vor putea părea raţionali şi calculaţi, luaţi în parte. Va fi o cursă de tip "cine trădează primul", deşi trădarea nu va fi în aceeaşi direcţie. Probabil că PNL se va redefini mai clar în tabără anti-Băsescu.
Spuneam într-un articol precedent că scena publică (politică, media) este fragmentată acum în funcţie de pivotul Băsescu: lumea este pro- sau anti- Băsescu. Discuţia despre suspendare a eclipsat celelalte teme, în aceste zile. PNL alunecă uşor spre alianţa cu PSD şi PC. Problema sa va fi că va ajunge acolo ca jucător de mîna a doua. PSD va fi principalul partid din tabăra anti-Băsescu. PNL va pierde în această configuraţie, aşa cum a pierdut şi în 1992, cînd a jucat ambiguu, în vreme ce societatea se împărţise clar în pro- şi anti-iliescieni.
PD are mai puţine opţiuni de trădare, dar nici acolo nu sînt excluse mişcări spectaculoase. Dar PD va face mutări importante doar după alegeri. Deocamdată, partidul e pe val în sondaje, aşa că nu are interes să intre în alianţe. În plus, cu cît societatea se va sci