Deficitul comercial al Romaniei a fost in anul 2006 de 14,89 miliarde de euro, cu 44,4% mai mult decat in anul anterior, cand nivelul inregistrat a fost de 10,31 miliarde de euro, potrivit datelor Institutului National de Statistica.
In aceasta perioada, exporturile au ajuns la 25,85 miliarde de euro, in crestere cu 16,2%, in timp ce importurile au insumat 40,74 miliarde de euro, valoarea acestora fiind cu 25,1% mai mare fata de anul 2005.
Exporturile de masini si dispozitive mecanice, masini, aparate si echipamente electrice, aparate de inregistrat sau de reprodus sunetul si imaginile au devansat exporturile de articole de imbracaminte confectionate din tesaturi, tricotate sau crosetate, materii textile, dupa o perioada foarte lunga de timp in care acestea din urma au detinut primul loc.
Din totalul exporturilor din 2006, aproape 54,8% reprezinta exporturi definitive, 44,9% reprezinta exporturi de bunuri rezultate din perfectionarea activa a unor bunuri importate temporar in scopul prelucrarii, iar 0,3% reprezinta exporturi de bunuri pentru perfectionare pasiva (in afara tarii).
Importul de confectii scade
In ceea ce priveste structura importurilor, se constata ca o pondere importanta o detin in continuare bunurile de capital, materiile prime si materialele necesare aprovizionarii industriei.
Ponderea importurilor de articole de imbracaminte confectionate din tesaturi, tricotate sau crosetate precum si de materii textile a inregistrat o scadere fata de anul precedent cu aproape doua puncte procentuale.
Reducerea importurilor de produse textile pentru prelucrare activa (lohn) au condus la pierderea primului loc de catre Italia, dupa o lunga perioada de timp, in favoarea Germaniei.
Dupa regimurile vamale, 78,4% din totalul importurilor realizate in anul 2006 reprezinta importu