Piata romaneasca de avocatura a atins valoarea de 100 milioane euro in 2006, realizata in proportie de trei sferturi de 1% din avocati, ceea ce descrie o piata de valoare mica, fragmentata si polarizata, a declarat avocatul coordonator al casei Bostina si Asociatii, Doru Bostina, citat de Newsin. "O consideram o piata restransa, fiindca este concentrata in Capitala, cu cateva zvacniri in unele orase mari", a spus avocatul de la Bostina si Asociatii. "In comparatie, afacerile din 2005 ale celei mai mari case de avocatura din lume, Clifford Chance, de 1,5 miliarde euro, piata romaneasca, pe care o estimam la 100 milioane euro, pare mica", a mai spus Bostina.
Avocatii au masurat dimensiunea pietei in functie de proiectele mari derulate, de statisticile publicate de Fisc, dar nu exclud posibilitatea ca aceasta sa fie mai mare.
Mai mult de jumatate din cei 15.000 de avocati din Romania au cabinetele in Bucuresti, ceea ce da o imagine de piata excesiv concentrata, a observat Bostina.
Aproximativ 5% din venitul pietei este realizat de 95% din avocati, care sunt casele mici de avocatura, cu cel mult patru avocati, a spus Bostina. Trei patrimi din venitul pietei (75%) merge in directia a 1% din avocati. "Toate acestea arata ca piata este fragmentata si polarizata", a aratat Bostina.
Pentru ca nu au bani, nu dispun nici de potential de crestere
Casele de avocatura romanesti nu au potential mare de crestere, deoarece nu dispun de resursele financiare. "Se sare foarte greu de la un palier la altul", a subliniat Bostina. Firmele care au posibilitatea sa asigure consultanta in proiectele de anvergura sunt putine, a mai spus el. "Firmele medii nu vor crestere la un nivel mare, deoarece acest lucru implica costuri mari", a afirmat Bostina. In plus, avocatul nu a remarcat nicio casa de avocatura cu potential mare.
In plus, dezvoltare