A fost a doua sesiune consecutiva in care principalele monede au avut un comportament diferit fata de dolar. Un fenomen mai rar intalnit, ceea ce induce ideea ca are loc o realocare a portofoliilor. In ceea ce priveste pietele de capital, acestea au dat din nou semne ca raliul a obosit.
Dolarul a scazut fata de euro la 1,3038 si fata de yen la 121,03, dar a crescut in raport cu lira sterlina si francul elvetian la 1,9580, respectiv 1,2458.
Sedinta ECB de astazi nu a provocat surprize in piete. Dobanda a ramas neschimbata la 3,5% dar Jean Claude-Trichet a readus pe tapet sintagma cu “vigilenta puternica”. Deci sunt 99,99% sanse ca la urmatoarea sedinta din luna Martie oficialii ECB sa ridice dobanda la euro cu 0,25% la 3,75%.
Piata pusese deja in pret aceasta, motiv pentru care atentia investitorilor s-a abatut asupra conferintei de presa, incercand sa intuiasca daca si cand va avea loc ridicarea dobanzii la 4%. Aici, asa cum ne asteptam, Jean-Claude Trichet nu a dat detalii, dar a mentionat cateva aspecte interesante.
Decizia de a reinclude sintagma “vigilenta puternica” in text a fost unanima, iar semnificatia ei a ramas neschimbata. Adica odata cu reintroducerea ei dupa doua sau trei luni de absenta se soldeaza cu o majorare a dobanzii.
Despre viitorul politicii monetare nu a dat detalii si a afirmat ca ECB nu are o politica prestabilita, ea depinzand mult de datele macroeconomice care apar intre sedinte.
Insa, cel mai interesant aspect a fost acela referitor la trend-ul inflatiei. Jean-Claude Trichet vede inflatia scazand in lunile urmatoare ca urmare a scaderii pretului la energie, dar ca aceasta va creste pe final de an.
Conform estimarilor ECB presiunile salariale, cresterea lichiditatii din piata (agregatul M3) si o posibila crestere a costurilor energetice si la materii prime su