Compania BAE Systems este anchetata in legatura cu afacerile derulate in sase tari, printre care si Romania, a facut public Guvernul de la Londra, citat de BBC.
Oficiul pentru Combaterea Fraudelor Majore (SFO) ancheteaza acuzatiile de coruptie privind contractele pe care BAE Systems le-a incheiat cu Africa de Sud, Tanzania, Romania, Chile, Cehia si Qatar. In decembrie, SFO a renuntat la investigatia care viza contractul pe care compania l-a incheiat cu Arabia Saudita.
Potrivit unor surse ministeriale, compania a negat toate acuzatiile de coruptie.
Procurorul Mike O'Brien a declarat in fata membrilor Parlamentului britanic ca sunt anchetate si presupuse fraude sau acte de coruptie comise in Bosnia-Hertegovina, Nigeria, Zambia, Costa Rica si Egipt.
Insistand ca nicio companie "nu este mai presus de lege", O'Brien a subliniat ca Guvernul de la Londra "va dubla" eforturile pentru combaterea coruptiei.
Declaratiile lui O'Brien intervin la o zi dupa ce Procuratura Generala anunta ca va initia o cercetare externa privind modul in care SFO a gestionat si instrumentat cazurile de frauda.
Mita data oficialilor tanzanieni
Inca din luna noiembrie angajatii companiei internationale BAE Systems sunt cercetati pentru savarsirea unor posibile fapte de coruptie. BAE este anchetata de Oficiul britanic pentru Combaterea Fraudelor si Ministerul Apararii in legatura cu o afacere prin care erau livrate Tanzaniei echipamente pentru controlul traficului aerian.
Potrivit purtatorului de cuvant al companiei, citat de Reuters, investigatia face parte dintr-o ampla ancheta, beneficiind de cooperarea deplina a conducerii BAE.
Desi oficial nu s-au facut precizari legate de aceasta ancheta, editia electronica a cotidianului "The Times" a publicat un articol in care sustine ca BAE este suspectata ca ar fi oferit mita unor functiona