Salariul mediu net a crescut in cursul anului trecut, in termeni reali, cu 23,6%, ajungand in luna decembrie 2006 la 1.099 lei. Reprezentantii Institutului National de Statistica spun ca este pentru prima data in perioada de dupa caderea comunismului cand indicele castigului salarial real a atins nivelul din luna octombrie 1990, depasindu-l in luna decembrie 2006 cu 16,6%.
Intrebarea privind raportarea puterii de cumparare la nivelul din 1990 isi gaseste raspuns in politica preturilor inceputa de Guvernul din acea perioada.
Practic, dupa 1 noiembrie 1990, cand in Romania a inceput oficial sa fie contabilizata miscarea preturilor, a existat o tendinta in aceasta politica de a se crea si mentine un decalaj accentuat chiar intre dinamica preturilor si dinamica venitului salarial.
“Preturile au fost lasate sa galopeze pentru a se crea un echilibru pe piata, pentru ca in vremea aceea la un leu in circulatie pe piata existau marfuri de numai 90 de bani, a explicat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR. Era un dezechilibru dramatic.
Existau doar doua solutii pentru acest dezechilibru: sa avem oferta de marfuri in asa fel incat pe piata sa circule tot atatea marfuri cati bani erau, fara sa creasca preturile”.
Dar industria nu era obisnuita sa creeze pentru piata interna. Si atunci, mai spune Adrian Vasilescu, s-a recurs la cea de-a doua solutie - a fost pus in miscare mecanismul inflationist, care sa adune banii in exces de pe piata. Era important, totodata, ca in locul banilor care dispareau sa nu apara altii.
Si atunci, ani de zile, cele doua mecanisme care reglau salariile - cresterile salariale obisnuite si indexarile - au fost mentinute sub rata cresterii preturilor. A functionat tendinta ca la o crestere de preturi de 100% cresterile salariale sa fie de 60%, apoi de 70%, apoi de 80% si asa mai