Alegerile pentru Parlamentul European ar putea fi amanate pentru la toamna daca Legea referendumului va intra in vigoare cu prevederea legata de interzicerea organizarii unui referendum cu sase luni inainte de un scrutin, fie el prezidential sau parlamentar.
Alegerile pentru Parlamentul European si un scrutin pentru demiterea presedintelui nu incap in acelasi calendar electoral, conform unor modificari aduse de Camera Deputatilor si Senat, separat, asupra Legii referendumului. Amendamentul a apartinut PSD, in ambele Camere, dar a sunat diferit. Astfel, pesedistii au sustinut in Camera Deputatilor ca nu se poate organiza un referendum cu mai putin de sase luni inaintea oricarui tip de alegeri, in timp ce in Senat decalajul a ramas la trei luni. Oricum ar fi, daca una din aceste modificari ramane in vigoare, un eventual referendum pentru demiterea presedintelui ar putea impinge spre toamna europarlamentarele. Constitutia prevede ca referendumul pentru demiterea presedintelui trebuie organizat in 30 de zile de la momentul in care Parlamentul ia decizia de suspendare a sefului statului, termen de la care nu se pot face derogari. Conform calculelor PSD, care intentioneaza sa depuna in Parlament saptamana viitoare solicitarea de suspendare a lui Traian Basescu, la organizarea referendumului se poate ajunge in maximum doua luni daca Parlamentul da un vot favorabil, adica la numai o luna distanta de data de 13 mai, a scrutinului pentru Parlamentul European. Daca suprapunerea va fi interzisa de lege, Guvernul va trebui sa modifice hotararea prin care a stabilit data europarlamentarelor, impingandu-le cu cateva luni mai spre toamna.
CONSTITUTIA, MAI INTAI. Fostul consilier prezidential pe probleme legislative Renate Weber spune ca masura ar fi impusa de termenul constitutional care trebuie respectat. "Constitutia are preeminenta, iar referendumul este obligatoriu d