Nici un fel de compromis din partea ministrului Sulfina Barbu pentru mamutul industrial care ingroapa Copsa Mica. Prezenta, ieri, la Sibiu, Barbu a anuntat ca, daca pina la 1 martie, Sometra nu se va conforma angajamentului tehnic prevazut in acordul integrat de mediu, va dispune inchiderea fabricii. Scurt si fara comentarii.
Datele de care dispune Ministerul Mediului arata ca 3.400 de hectare de sol din zona Copsa Mica sint intens poluate cu metale grele. La fel ca si pinza freatica si vegetatia. Oamenii si animalele sufera cumplit de pe urma poluarii masive.
Ultimatum
Pe 30 ianuarie, conducerea Sometra a fost informata ca Ministerul Mediului ii suspenda autorizatia de functionare. Tot luna trecuta, societatea a mai primit o amenda de 100.000 de lei noi. Iar sanctiunile nu se opresc aici. Pe buna dreptate. "
Avertizez in mod public societatea Sometra, ca urmare a faptului ca societatea nu si-a facut monitorizarea pe dioxidul de sulf si nu a realizat nici groapa de zgura pentru depozitarea deseurilor, potrivit angajamentului tehnic. Dupa data de 1 martie, functionarea societatii va constitui infractionalitate si va intra sub incidenta Codului Penal", a spus, ieri, la Sibiu, ministrul Sulfina Barbu.
Ca de obicei, niciun reprezentant al companiei nu a considerat moartea un subiect destul de interesant pentru a fi discutat cu presa.
Copsa egal Sometra
Apa, solul si vegetatia din zona orasului Copsa Mica sint compromise pentru zeci de ani. Potrivit unor studii de profil, Copsa Mica este cel mai poluat oras din Europa. Si principala responsabilitate ii apartine colosului Sometra. Intinsa pe aproape 800 de hectare, aceasta este singura fabrica din tara care prelucreaza metale neferoase.
Li