Dupa ce a produs un scandal politic de mari proportii la Bucuresti si la Roma, scrisoarea celor sase ambasadori ai tarilor membre NATO, printre care si cel roman, Cristian Colteanu, prin care se cerea Italiei sa-si mentina trupele in Afganistan, pare sa fi intrat "in sertarele" memoriei celor implicati.
Mai putin pentru premierul roman, care a declarat ieri: "Este o problema de proceduri institutionale in cadrul ministerului, care trebuie rezolvata si in care am tot dreptul sa ma implic pentru ca pe viitor astfel de situatii sa nu se mai intample". Iar asta, dupa ce tot Tariceanu admisese ca scrisoarea nu mai este de actualitate.
CALM. Pentru ambasadorul american la Bucuresti, Nicolas Taubman, "scrisoarea este doar o opinie a unui numar de ambasadori, inclusiv al SUA si al Romaniei, privind participarea Italiei ca partener NATO in Afganistan". Ambasadorul SUA la Roma a avut initiativa scrisorii. Ziarul La Stampa titra, citand Mae italian, ca scrisoarea ambasadorilor este "un caz inchis".
"ANALIZA". La Bucuresti, Adrian Vierita, omul-centrala din MAE, secretarul de stat care a autorizat semnarea scrisorii de catre ambasadorul Colteanu, e luat discret la intrebari in cadrul unei "analize" interne in minister. El nu i-a comunicat decizia sa ministrului Ungureanu, iar din declaratiile sale de joi reiese ca ministrul ar fi fost anuntat dupa ce i s-ar fi transmis OK-ul pentru scrisoare lui Colteanu, la Roma. Vierita a mai adaugat ca "acest caz se singularizeaza prin efectele pe care le-a produs in Italia si in Romania". Vierita a mai apreciat ca gestul premierului de a cere o ancheta in MAE pe acesta tema este "firesc". Dupa ce a produs un scandal politic de mari proportii la Bucuresti si la Roma, scrisoarea celor sase ambasadori ai tarilor membre NATO, printre care si cel roman, Cristian Colteanu, prin care se cerea Italiei sa-si mentina trupele in Afgan