In spatele bataliei, purtata public, intre opozitie si putere sau, adeseori, chiar intre partidele arcului guvernamental, ba pe subiectul suspendarii presedintelui, ba pe cel al listelor pentru alegerile europarlamentare, se mai da un razboi. Unul ferit de ochii publicului, ticluit in “laboratoarele” institutiilor de sondare publica. Miza? Manipularea electoratului, eventual prin intermediul presei. O dovada a acestui razboi au constituit-o ultimele doua saptamani, caracterizate printr-o avalansa de sondaje, anuntate sau nu oficial, asumate sau nu, cu date contradictorii, desi perioadele de culegere a datelor fie s-au suprapus, fie au fost despartite de doar cateva zile.
Un sondaj IMAS, realizat in perioada 12-18 ianuarie si dat publicitatii la inceputul saptamanii, a indicat faptul ca presedintele Traian Basescu se situeaza pe primul loc in topul increderii pe care romanii o au in personalitatile politice. Se avansa si un procent: 58%. Destul de credibil, dat fiind ca se inscria in plaja de valori creionata si de ultimele sondaje, cele de la sfarsitul anului. La doar cateva zile dupa IMAS, s-a auzit insa despre datele unui nou barometru, apartinand CSOP si comandat de PD. Potrivit datelor presupuse a fi tinute secrete de democrati, presedintele Traian Basescu ar fi suferit, pe fundalul scandalului biletelelor, o serioasa cadere, de nu mai putin de 12%. Cum se poate explica diferenta substantiala? Unii s-au grabit sa spuna ca, fata de sondajul IMAS, cel al CSOP a fost realizat dupa ce populatia si-a format o parere despre scandal. S-ar putea credita aceasta varianta daca PD, partidul care a comandat sondajul CSOP, nu ar fi infirmat vehement veridicitatea rezultatelor “scurse” in presa.
Aceeasi campanie de manipulare prin furnizarea de date contradictorii s-a putut observa si in ceea ce priveste procentele pe care le-ar obtine formatiunile politice in caz de