Cu 25 de stadioane inchise spectatorilor din cele 31 prevazute a gazdui meciuri din primele doua ligi profesioniste, fotbalul italian se pregateste sa traiasca o perioada stranie, cu tribune goale in majoritatea arenelor elitei profesioniste, spre disperarea patronilor de cluburi, care au sperat pana in ultima clipa ca vor primi o derogare macar pentru abonati. Mai mult, masurile luate in Italia ar putea sa se extinda in urmatoarele luni pe intregul continent, Parlamentul European solicitand o intalnire de urgenta cu Michel Platini, presedintele UEFA, pentru dezbaterea problemei secu-ritatii pe stadioane.
La o saptamana de la moartea lui Filippo Raciti, politistul din Catania ucis in timpul incaierarilor intre suporteri, calcio nu mai este acelasi. Daca tifosi din Roma, Torino, Siena, Cagliari, Palermo si Genova vor lua, ca de obicei, calea stadioanelor, toti ceilalti, pretutindeni in alte parti, vor trebui sa se multumeasca sa vada meciurile pe canale de televiziune cu plata. Decis sa nu faca nici o concesie, Ministerul de Interne a analizat instalatiile cu cartile de norme pentru acreditare in mana, a studiat organizarea si posibilitatile de reactie in caz de necesitate si a decis: 25 de arene, intre care si celebrul San Siro din Milano, trebuie sa se puna serios la punct. Astfel, duminica, toate meciurile etapei a 23-a din Serie A se vor disputa la lumina zilei, la ora 15.00, 5 dintre ele cu public, 5 fara.
Cu inima indoita, conducatorii cluburilor s-au inclinat in fata decretului-lege privind violenta in sport, asa cum a facut-o, de exemplu, Adriano Galliani, administrator delegat al AC Milan, care a anuntat deja ca echipa sa ar putea juca in viitor la Geneva, mai ales pentru meciul din Liga Campionilor, cu Newcastle. Totusi, cei mai nemultumiti sunt jucatorii, purtatorul de cuvant al sindicatului acestora declarand: “Respectam deciziile guvernului