Europenii pot ajunge la fel de grasi precum americanii. Din acest motiv, Parlamentul European a adoptat o rezolutie care solicita institutiilor comunitare sa combata obezitatea. Romanii nu sunt scutiti de aceasta „epidemie la scara europeana”, fiindca o treime din ei sunt supraponderali.
Intrebarea e doar cum de se pot ingrasa niste oameni care sar peste masa de dimineata si ajung direct la cea de seara? Foarte simplu: mananca paine in loc de carne si combat sughitul cu multa apa.
Romania se afla in partea superioara a topului obezilor, dar nu din cauza consumului excesiv de carne, precum danezii. In timp ce acestia mananca peste 100 de kilograme de carne anual, noi abia ajungem la 42. Lituanienii consuma 71 de kilograme, ungurii - 69, polonezii - 66, slovacii - 59, dar tot sub media europeana de 88 de kilograme pe an se gasesc.
La prima vedere, s-ar putea zice ca esticii stau bine fata de vestici, fiindca se alimenteaza rational. Dar nu e asa. Media de carne recomandata este 78,1 de kilograme anual, limita peste care trec numai cehii si letonii (81 kg). Anuarele statistice vechi vin cu repere importante.
Stiti cata carne consumau conationalii nostri in 1933? O friptura intreaga: 250 de grame pe zi! Ei bine, in 2005 mai punem pe gratar doar 115 grame. E ca si cum postul ar dura jumatate de an in Romania!
Carnea lipseste, painea prosteste
Iar pe cand romanii se mai gandeau inca daca azi e ziua de carne sau mai bine s-o lase pe maine, fiecare manca, pentru orice eventualitate, o franzela intreaga: 319 grame. In mediul rural, consumul mai redus de påine e compensat de malai. Hrana din satele si comunele tarii e compusa in general din fasole, mamaliga, varza calita, la care se adauga in cel mai bun caz untura, carnati si oua.
Rezultatul? Mortalitatea cauzata de bolile cardiovasculare s-a dublat -