De Pasti, mieii ar putea lipsi din piete si din galantarele magazinelor. Din cauza ca autoritatile au intirziat sa solicite Comisiei Europene derogarile necesare pentru identificarea ovinelor si pentru ca au stopat, din noiembrie anul trecut, procesul de crotaliere aflat in derulare, mieii nu vor putea fi transportati la abatoare si centre de taiere.
Mult prea tirziu, sustin proprietarii de oi, pentru a se organiza o licitatie in vederea identificarii mieilor care trebuie sacrificati. Si asta pentru ca, dupa standardele UE, oile din Romania trebuie sa aiba doua crotalii, atit pentru exportul animalelor vii, cit si pentru „miscarea" - transportul si sacrificarea lor pe teritoriul Romaniei.
Ce se poate face
Oierii sibieni au din nou de furca cu autoritatile sanitare veterinare. Pentru rezolvarea situatiei, Autoritatea Sanitara poate lua o decizie in acest sens, pentru ovinele cu virsta de pina la 12 luni cu destinatia abatorizare, care pot fi, astfel, scoase din exploatatii fara a fi identificate cu al doilea crotaliu, dar din declaratiile specialistilor, rezulta ca numarul ovinelor crotaliate cu primul cercel, conform cerintelor, este mic si, ca atare, nu se va putea ajunge la crotalierea cu al doilea.
Miel la portbagaj
Pentru ca nu mai pot fi sacrificati in piete si oboare sau la marginea drumului, mieii trebuie transportati la abator, lucru imposibil in lipsa crotaliului. Fara elemente de identificare, nici un animal din Romania nu poate fi scos din exploatatie. Pentru a-si putea face rost de mielul de Pasti, sibienii vor apela la rude si cunostintele de la tara si vor sacrifica animalele in curte, dupa care le vor transporta in portbagaj.
Autoritatile sustin ca alarma este falsa. "Nu ne incurca cu nimic, pentru ca animalele ince