La 10 ani de la declansarea procedurilor de lichidare a combinatului chimic SC "Dunacor" SA, procedurile s-au incheiat. Saptamina trecuta, instanta a respins obiectiunile Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) cu privire la raportul final de lichidare a societatii, pe care l-a aprobat in forma conceputa de lichidator, semnind astfel "certificatul de deces" al fostului combinat. Practic, la acest moment, societatea nu mai exista, iar radierea acesteia din Registrul Comertului, asa cum a apreciat lichidatorul desemnat, "Sierra Quadrant", prin reprezentantul sau, Ovidiu Neacsu, este o simpla formalitate care va fi dusa la indeplinire zilele urmatoare.
AVAS avea in plan, prin formularea de obiectiuni, sa traga la raspundere persoanele care se fac vinovate de falimentarea combinatului chimic "Dunacor", culmea, in contextul in care chiar actionarul majoritar de la acea vreme, adica statul roman, hotarise declansarea procedurilor de lichidare voluntara. Concret, autoritatea solicitase completarea raportului cu date privind cauzele care au dus la declararea insolventei "Dunacor", precum si imprejurarile care au dus la aparitia insolventei debitorului, cu mentionarea persoanelor carora le-ar putea fi imputabila.
Creditorii bugetari si-au recuperat integral creantele
Revenind la situatia de fapt din prezent, asa cum au explicat reprezentantii lichidatorului "Sierra Quadrant", nu au mai ramas active ale fostului combinat nevindute. Pretentiile formulate initial de catre creditori s-au cifrat la 20,055 milioane lei noi, dar in urma solutionarii litigiilor pe aceasta tema s-a ajuns in final la creante certe in valoare de 8,154 milioane lei noi plus 3,2 milioane USD. Indestularea creditorilor s-a produs in doua etape: in prima faza, pretentiile creditorilor bugetari au fost acoperite 100%, adica 3,703 mil