Casele construite pe structura metalica usoara incep sa prinda si pe piata romaneasca. Anul trecut, fata de 2005, numarul caselor ridicate in acest mod s-a dublat.
La cresterile pietei constructiilor inregistrate in 2006 au contribuit si casele construite pe structura usoara metalica. „Comparativ cu anul 2005, vinzarile de case pe structura metalica au crescut cu aproximativ 300%“, ne-a spus Marius Rotaru, administratorul firmei SC Unic-Rotarex SRL.
Cresterile acestui segment de constructie exista, intrucit o alta firma care construieste case cu schelet metalic, Metalplast Construct, a inregistrat vinzari duble anul trecut, fata de 2005. Cu toate acestea, dezvoltatorii spera la mai bine.
„Poporul nostru este reticent la tot ce este nou, mai ales ca nu exista informatii suficiente despre aceste case“, a spus Dan Paune, directorul general al Metalplast Construct. Fundatia unei astfel de case nu difera fata de o casa construita prin metoda traditionala, cu caramida si beton, si nici fata de una construita din lemn.
„Dimensiunile fundatiei sint influentate, in primul rind, de natura terenului de fundare si de existenta sau nu a subsolului. Incarcarile nu sint considerabil mai mici la casele pe structura metalica. Adincimea de inghet trebuie respectata la orice tip de constructie, precum si incastrarea in terenul de fundare, de minimum 20 de centimetri“, a mai spus Marius Rotaru.
Fiola chimica asigura casa
Peretii sint constituiti, la casele cu schelet, din rame metalice usoare. Ramele sint confectionate din profile din otel zincat ambutisate la rece. „Ramele confectionate din structura metalica se fixeaza de placa de beton cu ancore mecanice si fiole chimice care asigura o fixare definitiva a casei pe fundatie“, a precizat Marius Rotaru.
Aceasta modalitate de prindere presupune fixarea unor