BIOSPEOLOGUL SI OCEANOLOGUL Prin expeditiile lor, Emil Racovita si Grigore Antipa au facut cinste Romaniei.
Grigore Antipa este intemeietorul muzeologiei moderne si primul oceanolog roman. A identificat majoritatea speciilor de pesti din Marea Neagra si din Delta Dunarii. Emil Racovita, fondator al biospeologiei, a fost pasionat de studiul formelor de viata din subteran. Totodata, a facut parte din prima expeditie internationala in Antarctica, de unde s-a intors cu 1.600 de specimene importante si zoologice. Ce nu stiati este ca cei doi oameni de stiinta au fost colegi de banca in perioada 1880-1885, la Institutele Unite din Iasi.
VIATA. Grigore Antipa, fiul avocatului Vasile Antipa si al Zoitei Nicolau, s-a nascut la Botosani la 7 decembrie 1867. Dupa moartea parintilor sai, mos Panaite a devenit pentru Grigore si fratele lui, Nicolai Leon, tutore. In 1885, Grigore Antipa s-a inscris la Facultatea de Stiinte si Medicina a Universitatii din Iasi, la sectia de Stiinte Naturale. Convins de fratele sau, va intrerupe cursurile si pleaca impreuna cu acesta la Jena, unde devine elevul profesorului Ernst Haeckel. In toamna lui 1888, Haeckel i-a propus lui Grigore Antipa sa faca un stagiu de cercetare de cateva luni la Statiunea Zoologica de la Villefranche-sur-Mer, sub indrumarea lui Carl Vogt si in compania zoologilor: prof. Semper, prof. Korotneff din Kiev, Du Plessis, Bolles Lee si Henry Ward. Printre cercetatorii tineri se numara si Paul Bujor.
INTALNIRE. Alaturi de viata pasionanta de cercetator de la Statiune, intalnirile la Monaco cu principele Albert, cu ocazia amenajarii Muzeului Oceanografic si a Acvariului de aici, au fost hotaratoare in alegerea de catre Grigore Antipa a oceanografiei ca domeniu de cercetare. De altfel, principele Albert de Monaco este cel care l-a indemnat pe Grigore Antipa sa inceapa studiul complex al Marii Negre. Reintors l