Conflictul dintre credinciosii ortodocsi si cei greco-catolici din localitatea bihoreana Chet s-a acutizat din nou. Duminica, un cordon de ortodocsi au blocat accesul greco-catolicilor in incinta lacasului de cult. Desi ultimul dintre aceste culte a redobandit biserica in Justitie, iar preotul ortodox din localitate a trecut la greco-catolicism, seria litigiilor dintre cele doua confesiuni nu pare a se sfarsi.
Ortodocsii au facut, insa, recurs si nu doresc sa se dea batuti pana ce nu vor intra din nou in posesia unei biserici pe care au stapanit-o in mod abuziv in perioada 1948-2006. Lacasul de cult a fost folosit ilegal de credinciosii acestui cult pana in 1970, cand, tot ilegal, a fost intabulata pe Biserica Ortodoxa.
Acord ecumenic
In luna iulie 2006, preotul ortodox din localitatea Chet, Gheorghe Dat, a ales sa slujeasca Biserica Romana Unita cu Roma (Greco-Catolica), impreuna cu o parte insemnata a credinciosilor. Inainte de convertire, el a predat greco-catolicilor biserica, fosta proprietate a unitilor.
Episcopia Ortodoxa a Oradiei, Bihorului si Salajului a numit un nou preot ortodox in localitatea Chet. Noul parinte ortodox, Marius Pop, a sosit in localitate in 8 august. La eveniment au fost prezenti reprezentanti ai autoritatilor locale, Politiei si Jandarmeriei, precum si reprezentanti ai Episcopiei Greco-Catolice si ai Episcopiei Ortodoxe.
La rugamintea episcopului greco-catolic de Oradea, Preasfintitul Virgil Bercea, intre cele doua parti a fost incheiat un proces-verbal prin care acest cult a permis si ortodocsilor sa foloseasca alternativ biserica pentru serviciul religios.
Sentinta favorabila greco-catolicilor
Cu toate ca ajunsesera la un acord ecumenic, ortodocsii au formulat, insa, o plangere in Justitie pentru a obtine evacuarea bisericii si a casei parohiale, insa Judecatoria Marghita