DIMITRIE CANTEMIR Carturar, enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog, om politic si scriitor roman⦠Dimitrie Cantemir.
Domn al Moldovei de doua ori, in 1693 si intre 1710 si 1711, primul roman ales membru al Academiei din Berlin in 1714. Bun cunoscator al mai multor limbi straine: rusa, greaca, persana, araba, germana, italiana, franceza, latina, turcaâ¦
Despre Dimitrie Cantemir, George Calinescu spunea: "Cantemir este un Lorenzo Medici al nostru" (politician italian si conducator al Republicii Florentine in timpul Renasterii italiene). De asemenea, Zoe D. Busulenga afirma: "Cantemir a fixat un tip de intelectual plurivalent. Nota originala pe care o aduce Cantemir in epoca sa este cutezanta intelectuala". Iar contemporanii l-au apreciat ca "filosof intre regi si rege intre filosofi".
Cine a fost insa cel pe a carui lespede sunt gravate cuvintele: "Aici intors din lunga si prea greaua pribegie, infruntata pentru libertatea tarii sale, odihneste Dimitrie Cantemir, domn al Moldovei"?
ZALOG. La 26 octombrie 1673 se naste in localitatea Silisteni din judetul Falciu, azi comuna Dimitrie Cantemir din judetul Vaslui, in partea de sud a orasului Husi, fiu al lui Constantin si al Anei. Invata la Curtea Domneasca din Iasi cu preotul grec Cacavela, avand o memorie extraordinara.
La 15 ani, Dimitrie este luat ostatic la Constantinpol, zalog al tatalui, ajuns domn, pe langa Inalta Poarta, inlocuindu-l pe fratele sau, Antioh. Va sta 22 de ani in capitala otomana, timp in care isi va continua studiile la Academia greaca a Patriarhiei.
Dupa moartea tatalui sau, in martie 1693, Dimitrie este inscaunat de turci, socotindu-l om de incredere, domn al Moldovei. Pentru ca nu este confirmat de Inalta Poarta, in luna aprilie din acelasi an 1693 se intoarce la Constantinopol pentru a studia.
DIPLOMAT. La scurt timp,